Нови доказателства от предклинични проучвания проправят пътя за бъдещи изпитвания върху

...
Нови доказателства от предклинични проучвания проправят пътя за бъдещи изпитвания върху
Коментари Харесай

Ваксина срещу нова заплаха за човечеството - гъбичните инфекции

Нови доказателства от предклинични изследвания проправят пътя за бъдещи изпитвания върху хора на противогъбична ваксина с вярата да предотврати инфекции, които убиват повече от милион души всяка година.

В новия сериал на HBO The Last of Us фенът се среща със свят, унищожен от гъбична пандемия. Както бе обяснено в резюме още в първите моменти от премиерния епизод, гъбите нормално не могат да устоят на високите температури на човешкото тяло. В измисления свят на сериала се развива избран тип контролираща мозъка гъбичка, която процъфтява в топлите ни тела, причинявайки зомби нападателно държание от страна на инфектирани хора.

Зад тази ужасяваща небивалица обаче се крие същинска просвета. Въпреки че е правилно, че по-голямата част от гъбичките не могат да оцелеят при температура на човешкото тяло, има редица гъбички, които виреят в телесната ни топлота.

Във всеки от нас живеят трилиони микроорганизми. Тяхното струпване е известно като нашия микробиом. По-голямата част от тези микроби са бактерии, само че доста други имена могат да бъдат открити в нашия микробиом, в това число паразити и вируси.

Преди към десетилетие откривателите откриха, че процъфтяваща популация от гъби също живее в човешкото тяло, написа newatlas.com. Установено е, че няколко десетки типа гъби, наречени микобиом, живеят симбиотично в нас и множеството от тях са релативно безвредни. Но някои не са наши другари и помощници, изключително когато имаме отслабена имунна система.

Изчислено е, че към 1,6 милиона души умират всяка година по света от инвазивни гъбични инфекции. През 2022 година Световната здравна организация разгласява своя първи по рода си лист с „ предпочитани гъбични патогени “, определяйки гъбите като съществена нова опасност за публичното здраве. Има стеснен брой ефикасни противогъбични медикаменти и възходяща степен на устойчивост към тях.

„ Има забележителна незадоволена клинична потребност от този тип профилактика, както и лекуване, изключително измежду имунокомпрометирани хора ", сподели Карън Норис, водещ откривател на новото изследване. Броят на пациентите, изложени на риск от инвазивни гъбични инфекции, се е нараснал доста през последните няколко години.

По-голямата част от съдбовните гъбични инфекции при хората се предизвикват от три характерни гъбични рода - Aspergillus, Candida и Pneumocystis. Така че откривателите се заели да разработят ваксина, която е ориентирана към тези три съществени патогена.

Ново изследване оповестява за ефикасността на тази пробна ваксина при няколко скотски модела. Проучването сподели, че имунизацията, наречена NXT-2, е ефикасна при предизвикателство на обширни кръстосано реактивни реакции на антитела при всички скотски модели. Ваксината също по този начин понижава заболеваемостта и смъртността при имунокомпрометирани животни, изложени на три съществени патогенни гъбички.

„ Тъй като е ориентирана към три разнообразни патогена, имунизацията може да бъде революционна против инвазивни гъбични инфекции “, сподели Норис.

Досега са минали единствено първите дни на проучване и ще е нужна още малко работа, с цел да се открият оптимални формулировки и дози, преди да стартират предварителните изпитвания върху хора. Но нуждата от тези типове гъбична терапия е явна.

Джъстин Биърдсли, откривател на инфекциозни заболявания в университета в Сидни, работи със СЗО, с цел да сформира лист с предпочитани гъбични патогени през 2022 г. Той сподели, че битката с актуалните и зараждащите гъбични патогени е главен проучвателен приоритет, който от дълго време е подценяван.

„ Гъбите са „ подценявана " инфекциозна болест ", сподели Биърдсли в края на предходната година. Те предизвикват опустошителни болести, само че са били подценявани толкоз дълго, че ние едвам разбираме мащаба на казуса.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР